Naša hrana

Urnebes

Avtor: kš

Urnebes je priljubljena srbska omaka, ki je običajno sestavljena iz sira, rdeče paprike in drugih začimb. Priprava urnebesa je precej preprosta.

Urnebes na obloženem pladnju
Foto: Aiseo

Tu je osnovni recept:

**Sestavine**:

- 500 g sira feta (ali drugi beli sir)
- 2-4 čajne žličke mlete rdeče paprike (prilagodi glede na željeno začinjenost)
- 2 stroka česna, strt
- 1-2 žlici sončničnega olja
- Sol po okusu
- Začimbe po želji (na primer drobno sesekljan čili, sveže ali suho mleto mleto papriko, majaron)

Urnebes_salade.jpg
Urnebes
wiki

**Priprava**:

1. Najprej zmešajte sir feta v skledi, dokler ne postane grobo zmlet. Če želite bolj gladko konsistenco, lahko uporabite vilice ali palični mešalnik.
2. Dodajte strt česen, mleto rdečo papriko, olje in sol. Mešajte, dokler se vse sestavine ne združijo.
3. Za bolj pikanten okus lahko dodate sesekljan čili ali mleto čili papriko. Prilagodite začimbe glede na svoj okus.
4. Omako pustite, da se nekaj časa ohladi v hladilniku, preden jo postrežete. To omogoča, da se okusi dobro povežejo.
Urnebes je odličen kot priloga za pečeno meso ali kot namaz za kruh. Dober tek!