Muzika

Konstrakta – Umetnica mora imeti denar ...

Avtor: kš

Če se sprašujete, koliko denarja je umetnica zaslužila s svojim nedavnim nastopom v Torinu, je tukaj odgovor.

Srbija, Konstrakta
Foto: EBU / Nathan Reinds

Ana Đurić Konstrakta bi lahko dobro zaslužila s pesmijo In corpore sano, s katero je na pravkar končani Evroviziji v Torinu osvojila peto mesto. Konstrakta se je po vrnitvi iz Torina odločila, da se posveti festivalskim nastopom s svojo skupino Zemlja gruva. Kot je že napovedala, se je dogovorila za nastope na več festivalih, čeprav ima precej nenavadno glasbeno usmeritev. Pridobila si je simpatije in popularnost, tako v Srbiji in regiji kot po svetu. Njena uspešnica In corpore sano je v kratkem času postala znana, zato se je znašla na Spotifyevi globalni lestvici, kjer je zasedla 23. mesto, kar je izjemen dosežek.

Bo njena cena šla v nebo?

Cena njenih nastopov in koncertov tako ne bo več enaka, kot je bila doslej. Po oceni pop menedžerjev Saše Mirkoviča in Saše Đuriča bo zdaj služila veliko več!

- Konstrakta bo v tem prvem valu priljubljena še kakšen mesec. Vendar je treba v prihodnjih mesecih resno delati. Je taka izvajalka, da nima kaj iskati po klubih, saj je njena glasba za tja ni primerna. Ustrezna je za festivale. Morda bo zdaj, po Evroviziji, lahko zaslužila od 1.500 do 3.000 evrov na nastop.

Spletni zaslužki?

Kar zadeva njen zaslužek z ogledi na YouTubu in pretočnih platformah, lahko zasluži okoli 30.000 evrov, skupaj do 60.000 evrov, meni Mirkovič.

Koliko pa naj bi zaslužila do danes?

Znano je, da milijon ogledov na YouTubu v povprečju prinese okoli 1.000 evrov, kar pomeni, da je zaslužek za 15 milijonov ogledov Konstraktove pesmi s pesmi Evrovizije '22 okoli 15.000 evrov.

Spomnimo, da si Konstrakta ta zaslužek na kanalu Pesem Evrovizije RTS - uradni kanal deli na pol z javnim servisom, kar pomeni, da pridemo do 7.500 evrov, zaslužek na evrovizijskem kanalu pa se deli na polovico med njima in RTS, RTS pa da polovico svojega dela izvajalcu (3.750 evrov).

Spotify pa ... Evro gor, evro dol!

Cena za milijon prenosov je v povprečju od 3.000 do 3.500 evrov. Trenutno ima Konstrakta na tej platformi nekaj manj kot tri milijone ogledov ... Sicer pa glede na to, da si vse deli z srbsko javno televizijo, naj bi doslej za vse skupaj prejela približno 16.000 evrov.