Muzika

Uganete, kdo je ta 15-letnica?

Avtor: kš

Ceca je osnovno šolo končala z odličnim uspehom, vendar se je posvetila karieri pevke in kljub maminemu prigovarjanju ni nadaljevala šolanja.

Ceca - Cvetak zanovetak
Foto: YouTube

Mnogo let kasneje je ob delu končala Srednjo veterinarsko šolo, smer: prašičerejski tehnik. Eden ključnih trenutkov v Cecini karieri se je zgodil poleti 1987, ko je spoznala harmonikarja, skladatelja in aranžerja Mirka Kordića. Opazil jo je v restavraciji … Ta je takoj prepoznal njen talent in starše prosil za dovoljenje, da jo odpelje v Beograd.

15-letnica z uspešnim albumom

Leta 1988 je za PGP RTB posnela svoj prvi album Cvetak zanovetak  v studiu harmonikarja Miroljuba Arandjelovića Kemiša. Poleg naslovne skladbe je bilo na njem še osem skladb: „Želim te u mladosti“, „Đački spomenari“, „Veliko srce“, „Kuda žuriš“, „Očima te pijem“, „Detelina sa četiri lista“, „Eto, eto, prođe leto“, „Ja tebe hoću“. Njena kariera se je začela. S pesmijo Cvetak zanovetak avtorjev Doca Ivanovića in Mirka Kordića je osvojila eno izmed glavnih nagrad strokovne žirije in občinstva na folk festivalu Ilidža. Plošča je bila prodana v nakladi 350.000 izvodov. Ker je bila stara šele 15 let, se je preselila k Mirku in njegova žena ji je posojala obleke za nastope, jo učila ličiti in urejati pričesko. Dajala ji je tudi življenjske nasvete. Ceca je kmalu začutila željo po izobraževanju, želela se je vpisati na fakulteto dramskih umetnosti in postati igralka ... A postala je ena največjih zvezd Balkana.