Muzika

Bajaga: "Ljubezen je motor sveta"

Avtor: kl

V ljubljanski Cvetličarni je nastopil eden od najbolj priljubljenih srbskih in ex-YU glasbenikov. Rokerja z žametnim baritonom smo tik pred nastopom poprosili za nekaj besed.

Momčilo Bajagić - Bajaga ostaja eden najbolj priljubljenih glasbenikov s področja nekdanje Jugoslavije
Foto: m24

Kako se počutite ponovno v Ljubljani?

Zelo mi je ljubo, da sem spet tu, posebej še zato, ker smo ta koncert morali že dvakrat odpovedati, obakrat zaradi korone. Seveda ni nihče kriv za to, preprosto zgodilo se je. Sicer smo bili band, ki je imel redne koncerte v Cvetličarni in zato nam je to res manjkalo. Zato sem zelo vesel, da nam je uspelo.

Zadnji album, ki ste ga izdali, ste naslovili “Svet se menja” (“Svet se spreminja”). Se je v tem času spremenil tako, kot v pojete v naslovnem komadu?

Pesem sem napisal pred tremi leti, ko se je začel lock-down in pesem je zares izpadla preroško. Izgleda, da se nisem motil. Na žalost. Raje bi imel, da se ne bi. Spremenil še je še mnogo bolj, kot sem pričakoval. In to je dejstvo.

momčilo-bajagić-bajaga
"Glasba je postala del moje presnove in res ne vem, kaj bi lahko drugega počel."
m24

Vaše pesmi pa so še vedno v glavnem ljubezenske …

Seveda. Ljubezen je motor sveta in mislim na to splošno depresijo, ki jo je povzročila korona, in ki je morda še hujša kot bolezen sama. Samo nekaj lepega, ljubezenskega lahko to popravi. Pa najsi bo to ljubezen do narave, živali, ženske, moškega …

Ljubezen na koncu vedno zmaga …

Tako je.

Pred nekaj tedni ste praznovali 62. rojstni dan, postali ste tudi dedek. Vaša glasba pa je še vedno mlada.

Res je. Zdaj se malce norčujejo iz mojega sina, ker sem postal dedek, čeprav nimam nič pri tem, saj je on tisti, ki je vnukinjo naredil. Seveda nas je zelo razveselil. Kar pa se glasbe tiče, ni ničesar drugega, kar bi tako dobro delal. Z njo se profesionalno ukvarjam že od svojega sedemnajstega leta in zdaj, pri 62-ih res ne vem, kaj bi lahko drugega počel. Glasba je postala del moje presnove in seveda se bom z njo ukvarjal še naprej, še boljše in še bolj sproščeno.

momčilo-bajagić-bajaga
"Zdaj se posvečamo predvsem nastopanju, ker toliko časa nismo mogli."
m24

... Mislim na to splošno depresijo, ki jo je povzročila korona, in ki je morda še hujša kot bolezen sama. Samo nekaj lepega, ljubezenskega lahko to popravi ... 

Kmalu boste obeležili tudi 40 let ustvarjanja z Instruktorji, vašim spremljevalnim bendom. Pripravljate kaj novega?

Veliko tega pripravljamo. Album, ki smo ga izdali pred korono, smo uspeli predstaviti samo v Beogradu in v Skopju. Nabor pesmi smo izvedli skupaj s filharmoničnima orkestroma in zboroma iz teh dveh mest. Tudi za Ljubljano načrtujemo enako, po možnosti v Cankarjevem domu ali v Križankah, pa tudi v Zagrebu bi radi nastopili na enak način v dvorani Vatroslav Lisinski.  Ali pa v Portorožu, kjer je avditorij, bi lahko naredili kaj podobnega. To bi res rad naredil. Kot sem videl v Skopju, tak nastop s filharmonijo in zborom zelo dobro izpade, ko se pomešata ti dve energiji - naše in klasične glasbe. Na žalost pa smo izgubili Vojkana Borisavljevića, ki je pisal res dobre aranžmaje za orkester in zdaj bomo morali najti nekoga drugega.

Kaj pa kakšen novi album?

Imam nekaj pesmi, ki bi jih lahko uvrstili na novi album, ampak trenutno se s tem ne ukvarjam toliko, ker smo zadnjega izdali lani. Poleg tega zdaj dolgo nismo nastopali in vedno več je vabil. Tako da se bomo zdaj posvetili predvsem nastopanju, potem pa šele albumu.