Muzika

Angelom ni več dolgčas ...

Avtor: k.s.

Leta 1987 je skupina Parni Valjak izdala izjemno uspešen album z naslovom Anđeli se dosađuju?

Foto:

V spomin Akiju ...

 Niz uspešnic, kot so Anja, Kada me dotakne, Jesen u meni, Zagreb ima isti pozivni, Tvoji koraci in seveda Anđeli se dosađaju (Angelom je dolgčas), je ta album izstrelil med najbolj prodajane in poslušane albume v nekdanji skupni državi. Pesem Anđeli se dosađuju pa je hudomušno govorila o tem, da je angelom dolgčas, če v raj pridejo samo dolgočasne osebe. No, zdaj angelom gotovo ni več dolgčas, saj je v raj odšel on, Aki.

Regijo je v soboto, 22. 1., pretresla novica, da je umrl Aki Rahimovski. Novico o njegovi smrti so prvi objavili člani skupine Parni Valjak na svojem uradnem profilu na Instagramu, kjer so med drugim zapisali: »Dragi prijatelji, z nepopisno žalostjo v srcu vam sporočamo, da je danes, 22. 1. 2022, za vedno zaspal Aki Rahimovski.«

Ko ga zaslišiš, takoj veš, da je ON

Malo je vokalistov, ki bi bili tako prepoznavni, tako karizmatični in tako energični, da jih že po prvih notah takoj prepoznaš. Aki, pevec skupine Parni Valjak, je bil eden od njih. Aki je odšel, za vedno je zatisnil oči in odpotoval. A vseeno ostaja z nami – prek glasbe, ki mu je krojila življenje in ki je vsem nam vlivala veselje, radost in prebujala najgloblja čustva.

Ko je leta 1975 spoznal Husa

Rodil se je v Nišu 5. junija 1955, a se je kmalu z družino preselil v Skopje. Ker je bil oče profesor glasbe, je mali nadobudni sedemletnik začel obiskovati glasbeno šolo, smer klavir in petje. Kot najstnik je bil član več zasedb, med katerimi so bili Vacuum, Krvna braća in Torr, s katerimi je leta 1975 nastopil na festivalu v Zagrebu. Istega leta je spoznal kitarista in skladatelja Huseina Hasanefendića Husa in Jurico Padjena in v sodelovanju z menedžerjem Vladimirjem Mihaljekom Miho ustanovil prvo zasedbo Parnega Valjka. Ime skupine naj bi izbrali po prvi skladbi, ki so jo preigravali na vajah z naslovom Ja sam parni valjak, ki jo je Hus napisal v času, ko je bil član Skupine 220. Sicer je absolutni večinski avtor vseh skladb prav Hus, ki je bil seveda tudi dober Akijev prijatelj.

f84607373361804699c1cb653ea5ac72.jpeg

V prvi zasedbi skupine so bili: Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić Hus, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić - Fuma (bas-gitara) in Jurica Pađen. V 30 letih je tako Parni Valjak objavil 16 studijskih albumov, 14 singlov, 5 albumov v živo, 4 kompilacije in 2 koncertna DVD-ja. Prvi studijski album z naslovom Dodjite na show pa je izšel leta 1976.

Zmagovalna kombinacija

Seveda so se člani v skupini menjali, le Hus in Aki sta bila stalnica, a le do leta 1988, ko so v skupino prišli basist Zoran Preksavec - Preksi, bobnar Dražen Scholz in leta 1989 še mladi klaviaturist Berislav Blažević - Bero. Leta 1992 pa se je skupini pridružil eden najboljših hrvaških kitaristov Marijan Brkić - Brk. Devetdeseta leta so bila tako neverjetno plodna in uspešna. Koncertne dvorane so bile vedno nabito polne, ljudje so živeli z glasbo tega fenomenalnega in še kako uigranega benda.

662310a39cb8d4400d95c7eb7780be28.jpeg

Aki in zasebno življenje

Leta so minevala, hiti so se nizali drug za drugim in življenje je teklo naprej. Aki pa je bil vedno poseben – čeprav je bil izjemno dostopen, skoraj vedno nasmejan in abosolutno poln energije, je želel ohraniti zasebno življenje le zase. To mu je tudi zelo dobro uspevalo. O njegovem ljubezenskem življenju se ve bore malo. Le to, da je imel v življenju tri pomembne ženske, vsaka mu je rodila enega otroka. Prva sina Kristijana, druga hčerko Dino, zadnja pa hčerkico Antonijo, ki je na svet prijokala, ko je bil Aki star 64 let.

Kiki – očetova energija gre naprej

d1d325c27b9625cc737140c559836e62.jpeg

Kristijan Rahimovski - Kiki je šel po očetovih stopinjah. Že vrsto let ustvarja in je glasbeno zelo aktiven. Dejstvo je, da je tudi njegov vokal izjemno prepoznaven in topel, tako kot očetov. Je pa Kiki izbral malce drugačno glasbeno smer, in medtem ko je bil »tata« Aki rocker, je Kiki v precej bolj pop vodah. Vsekakor pa se v baladah, ki jih Kiki izvaja, začuti to, kar nam je dajal Aki.

Kiki je poln bolečine in se je oglasil le prek družbenih omrežij, kjer je med drugim zapisal: »Vedeli so vse o naju, a ničesar niso vedeli …«Dodal pa je tudi: »Bila sva si bolj blizu s pesmijo kot z besedo … S pesmijo sem se ti približal. Tolažba je, da te bom imel vsaj delček v svojih pesmih in v pesmih, ki si mi jih pustil …«